AVUI A POL

AMB LES IDEES CLARES

27/05/2018
Rubi sap les limitacions que es trobarà a l'Espanyol, que alguns dels homes importants ja no hi seran i que el planter ha de tenir pes. A l'Huesca, el 4rt menor pressupost de 2ª, ha sabut esprémer el millor d'una una plantilla molt jove.

Redacció, 7:30h Aquest és el primer cap de setmana sense competició de Primera, un cop finalitzat el curs 2017-18, però a qui serà nou tècnic de l'Espanyol com a mínim per a les properes dues temporades, Joan Francesc Ferrer, Rubi, encara li resten dues jornades per acabar la seva feina al front de l'equip aragonés, amb el qual ha aconseguit la fita història de sent el 4rt conjunt amb menor pressupost de la categoria i amb només una inversió de vuit quilos dur-lo brillantment a l'ascens a Primera. 

El maresmenc vol marxar deixant els blaugrana campions de Segona, i avui mateix tenen un partit important en aquest sentit, ja que reben al Nàstic (El Alcoraz, 20:30h), un equip que es juga gran part de les seves opcions de permanència i no pot conformar-se amb exercir el paper de simple convidat a les celebracions que es durant a terme per un èxit que es presumia impensable fa algunes temporades, quan l'equip lluitava entre Tercera Divisió i Segona B abans de fer-se un lloc een les categories professionals del futbol nacional. El nou tècnic perico ha estat capaç de bastir amb ben pocs diners una plantilla jove, equilibrada i competitiva, traient el millor rendiment de la individualitats i fent un bloc sòlid i compacte. Tot i el poc temps que ha estat a El Alcoraz, ha estat capaç de dotar els seus d'una filosofia ben definida i un estil innegociable, postant per treure la pilota jugada des d'enrere, tenir la possessió, iniciativa i manar en els partits, un segell que ara es vol apliqui a un Espanyol que sota el mandat de QSF i fins a l'arribada de Gallego ha anat totalment a la deriva. També cal destacar que ha sabut extreure el millor d'alguns futbolistes com el meta Alex Remiro, el migcampista Gonzalo Melero i el pitxixi El Cucho Hernández -alguns dels quals, en concret el porter i el davanter, propietat d l'Ath. Club i el Watford respectivament, porten temps sonant en òrbita perica-; un altre factor aquest de saber esprémer el talent dels seus efectius que ha fet decidir Perarnau, que coneix a la perfecció les bondats de tècnic català, al qual al seu dia va subtituir al front de l'Espanyol B, que és molt valorat a les oficines blanc-i-blaves. Amb ell, serà difícil escoltar justificacions com "potser és que no donem per més", ja que fins i tot en moments delicats del curs, com quan va encadenar vuit encontres sense guanyar i semblava que l'ascens es podia escapar, se'l va escoltar cap queixa ni retret dirigit als seus jugadors. 

Resta esperar quan farà l'Espanyol oficial que Rubi serà el nou entrenador de l'equip; una opció seria esperar a la fialització del campionat de Segona, però també podria ser ja aquest mateix dilluns, i començar així a posar mans a l'obra en el que serà el seu nou projecte amb el conjunt perico. Feina, com us explicàvem ja divendres, tindrà molta, ja que aquest estiu es preveuen força canvis a nivell de composició de plantilla: molts dels homes que han estat la base de l'equip aquesta passada temporada ja no hi seran -són els casos de Pau López, Aarón i Gerard Moreno-, i d'altres com David López, Mario Hermoso i Sergi Darder interessen d'altres clubs, pel que no es poden descartar ofensives per endur-se'ls al llarg del mercat d'estiu. Hi ha altres futbolistes com per exemple Jurado i Granero que podrien enfilar la porta de sortida per alliberar massa salarial, tot i que són molts els jugadors pels que estarien oberts a escoltar ofertes, com per exemple i Piatti i fins i tot Baptistao. En el cas de Sergio García, si el jugador accepta una sensible rebaixa de la seva fitxa que podria arribar al 50% i Rubi està d'acord, podria seguir una temporada més. 

Una altra de les decisions del nou tècnic blanc-i-blau tindrà a veure què fer amb els altres tres homes de la generació Chen a banda d'Aarón,  Marc Roca, Óscar Melendo Marc Navarro, que han tingut un protagonisme desigual aquest curs. Alguns d'aquests futbolistes en principi encaixen bé en el model de joc d'un tècnic sap que el club inicia una nova etapa on el planter hi ha de tenir pes, el que explica també en bona mida per què s'ha optat per Rubi: recordem que en el full de ruta de Perarnau està tenir una plantilla curta, d'una vintena de futbolistes, i que hi haurà un seguit d'homes del filial que aniran pujant i baixant en funció de les necessitats del primer equip. No es repetirà doncs el de la passada temporada, en que l'Espanyol va ser l'únic equip de Primera que no va fer utilitzar cap jugador del seu filial; Sánchez Flores no va comptar amb els nois del B ni tan sols per la Copa, argumentant-ho en que amb una plantilla tan extensa, amb totes les fitxes ocupades, estava en l'obligació de repartir minuts entre els homes del primer equip, recordant a més que ja havia fet pujar l'anterior curs els efectius de la Base que considerava adients. Un cas ben diferent per exemple al que ha fet Quique Setién al Betis, equip que s'ha classificat brillantment per a Europa, i que va utilitzar fins a set homes del filial, amb un total de 3.990 minuts jugats-; tot un exemple i referència del que hauria de ser l'Espanyol del futur.

Ja us vam parlar fa uns dies de la situació dels cedits, Hernán Pérez, Álvaro Vázquez i Roberto Jiménez. Al primer, amb una fitxa molt elevada en incorporar-se al seu sou la compra dels seus drets per part del club, intentaran buscar-li una sortida, quelcom que en els últims mercats s'ha demostrat molt complicat, i ara ho serà encara més després de no haver pogut rellançar la seva carrera a l'Alavés. Álvaro, que va marxar a Tarragona amb la promesa de tornar el proper curs, tindrà avui l'oportunitat de demostrar-li en viu a  Rubi que te un lloc en la plantilla; i pel que fa a Roberto, aquest, després de fer una gran temporada al Málaga malgrat el descens de l'equip blanc-i-blau, ha aturat altres opcions a l'espera de saber quins són els plans de l'entitat, que necessita ocupar la vacant deixada per Pau.

Pel que fa als fitxatges, una setmana després de l'acabament del campionat encara no hi ha cap notícia al respecte; i és que evidentment, la prioritat de Perarnau era triar un nou entrenador, quelcom que ja està tancat, i un nou director de Futbol Professional, figura que substitueix a la de director esportiu de qui encara no es coneix el nom. Un cop es faci l'anunci oficial de l'arribada de Rubi, es començaran a saber més detalls de tot plegat: a les oficines es fa feina al llarg de tota la temporada, duent a terme un exhaustiu seguiment i elaborant informes sobre futbolistes que poden ser interessants, però evidentment no és el mateix buscar reforços per un projecte com el que dirigia QSF que fer-ho pel nou estil que aplicarà el maresmenc. A més, cal tenir en compte que recentment s'ha produit la marxa del director esportiu, Jordi Lardín, que treballava amb uns noms i uns perfils concrets que no tenen per què ser necessàriament els que passin a ser prioritaris. Tot i que a partir d'ara els reforços seran més de club que no pas d'entrenador, ja que es volen evitar hipoteques com l'actual, que condicionen i molt la feina als despatxos, l'opinió del nou tècnic també serà tinguda en compte: recordem que el que es busca en principi és un davanter centre important i de projecció i un migcampista físic i amb arribada a l'àrea, un box-to-box, a més de dos homes ofensius de banda i un lateral dret, un llistat que anirà variant lògicament en funció de com vagi desenvolupant-se el mercat, i si les sortides obliguen a reforçar altres demarcacions. També hi ha un factor a tenir en compte: quants diners es destinaran a reforçar la plantilla: com us explicàvem en el nostre informe sobre l'economia de l'entitat, per quadrar els comptes del club tan sols necessita 17 milions d'euros, mentre que estarien garantits a banda d'altre spossibles operacions ingressar 29 quilos per les operacions Gerard-Vila-real i Aarón-Benfica: està per veure quin percentatge es destina al mercat, o si es destinen prioritàriament aquests diners a tornar deute a Rastar Group, presentar beneficis superiors als 1,1 milions estipulats per millorar els números de l'entitat o bé pal·liar les desviacions que puguin existir al pressupost de les quals no hi ha constància pública.