AVUI A POL

FINS A QUIN PUNT PODEN AFECTAR LES DIRECTRIUS DEL GOVERN XINÈS A L'ESPANYOL?

04/05/2018
L'economista i consultor Luis Torras admet que el risc que la inversió en esport caigui existeix, i que la situació pot anar a més. Malgrat tot, no creu que deixin penjat l'Espanyol: "M'estranyaria molt que se n'anessin, seria una sorpresa".

Redacció, 7:30h En la tan comentada entrevista de l'expresident Sánchez Llibre al Llobregat Blanc-i-blau; l'empresari maresmenc valorava la figura de Chen Yansheng, defensant la tesi oficial, que alguns no comparteixen del tot o almenys matisen, que les restriccions del govern xinès a les inversions a l'estranger en especial en temes com el futbol són la causa de l'alentiment del projecte Rastar: "Conec molt bé l'Espanyol, hem passat moments complicats com el gol de Coro; puc dir que poden estar tranquils perquè estan sota la batuta d'una gran persona com Chen, el simple fet que estigui al club em dona una tranquil·litat bàrbara. Ja em va plantejar què volia fer, cal tenir en compte que en tallar-se la sortida de diners per part de les autoritats xineses ha hagut de fer una mica de marxa enrere. En la seva primera roda de premsa, pel seu desconeixement va parlar d'Europa i resultats, però el projecte se li va truncar quan el govern xinès va prendre aquest decisió. Tinc relació amb ell quan ve, la dificultat és l'idioma, però quan ve ens trobem un dia i comentem el tema. La relació és molt bona. Ha fet molt per l'Espanyol, ha invertit molts diners; em va dir que en la vida havia tingut dos somnis, de nen tenir una moto, i quan va ser gran, tenir un club de futbol. És una persona feta a ella mateixa, que ha triomfat a la vida, i per sort aquí el tenim". 

 

Per provar d'aclarir en què consisteixen aquestes directrius de no invertir en esport a l'estranger, a MARCA publiquen una peça que inclou una entrevista amb l'economista i consultor Luis Torras, expert al mercat xinès i autor del llibre "El despertar de la Xina: claus per entendre el gegant asiàtic del segle XXI". L'informe de la Comissió Nacional Xina per a les Reformes i el Desenvolupament va assenyalar diferents sectors en els quals no era aconsellable invertir en l'any 2018, entre ells, l'esport: "Veurem què passa. Hi haurà canvis segur perquè ningú vol portar-se malament amb el president Xi Jinping ni deixar de tenir el seu favor”, afirma Torras, que davant les actuals previsions econòmiques, demana prudència: "El risc que la inversió en esport caigui existeix, és un país de planificar molt la seva economia. En tot cas aquesta situació pot anar a més”. 

Malgrat aquest escenari, considera l'expert en finances al gegant asiàtic que els inversors xinesos són de garantia i que en el cas concret de Rastar, no deixaran a l'Espanyol penjat: "L'aposta de Rastar només pot ser a llarg termini. Xina i Putin són els únics que pensen d'aquesta forma i m'estranyaria molt que se n'anessin, seria una sorpresa. Aquesta gent es pensa molt les coses”. Sobre quins motius podria tenir Rastar per potenciar el club, destaca per exemple que "és una via perquè d'alguna forma et convidin a les festes. Els saudites, quan van comprar el Manchester City, va ser perquè volien fer negocis immobiliaris a Londres. Per a ells suposava fer-se la seva pròpia porta per entrar en una societat nova. Si es fa bé, aquests 150 milions els amortitzes".

Finalment,  considera que la política de professionalització de les companyies en que tenen diners invertits els xinesos pot reportar beneficis a l'entitat: “Els inversors estan fent les coses francament molt bé. Tracten a les seves companyies com si fossin la millor de les empreses del Nasdaq, amb una cultura que xoca amb la política d'aquí. Si necessiten fer un event, fitxen al que ha organitzat el concert de Madonna. És una altra manera de pensar”.