AVUI A POL

Per la banda per Òscar Julià

De la botigueta a la multinacional

Dos mesos després de la seva incorporació al club, per fi hem pogut escoltar la veu del Director General Corporatiu Roger Guasch. Ha estat en una entrevista llarguíssima i que de ben segur molts dels que el critiquen amb tanta vehemència no hauran escoltat en la seva totalitat. Suposo que estem habituats a decidir si una cosa ens agrada o no a partir d'un titular o d'un tuit i, per contra, som incapaços d'aguantar una entrevista amb profunditat plena d'argumentacions diferents. Si el titular no m'agrada aquella persona tampoc, les xarxes ens estan simplificant massa.

Molts el critiquen perquè diuen que és culer i, per tant, té el pecat original i no pot treballar a l'Espanyol. A mi no em preocupa que sigui culer, a mi em preocuparà quan no faci bé la seva feina. Si fos perico ja tindria inoculat el sentiment però, per altra banda, a la vida va bé l'equilibri i algú que no tingui l'ADN perico pot ajudar a fer aquest contrapès.

Crec que abans de criticar algú se la de deixar treballar perquè demostri amb fets si realment mereix ser criticat o, per contra, se l'ha d'aplaudir. D'una entrevista, per llarga que sigui, no crec que es pugui concloure que una persona és inútil, com molts ja han sentenciat.

No conec al senyor Guasch però em sembla injust descarregar tota la mala llet per la gestió dels últims mesos i anys contra algú que acaba d'aterrar al club. És evident que la crítica va amb el sou però ell no és culpable que els anteriors gestors ho fessin millor o pitjor. Per cert, hem tingut Presidents i Directors Generals que sí eren de l'Espanyol i entre els uns i els altres van acabar generant un forat de gairebé dos-cents milions d'euros. Vull dir que el forat no el van fer uns culers perversos que van arribar al club per enfonsar-lo, com també hem pogut llegir i escoltar els últims dies.

Un dels temes estrella de l'entrevista va ser la proposta de pujada del preu d'alguns abonaments que defensaria davant del Consell d'Administració. Dic alguns perquè el senyor Guasch va explicar que alguns pujarien però d'altres baixarien. Jo no crec que ara sigui un bon moment per plantejar aquesta pujada. L'Excel, del que també va parlar en més d'una ocasió, diu que cal apujar-los, però el moment social que viu el club no crec que sigui el més recomanable per fer-ho. La temporada acaba calenteta i la cirereta del pastís serà la sortida de Gerard Moreno. No sembla que la millor manera de començar una campanya d'abonaments sigui amb preus més alts.

Ara bé, potser està bé com a globus sonda per no prendre decisions ara i deixar-ho per la temporada vinent, sobretot si la gestió del club durant tot aquest any ha donat un tomb. És a dir, la pujada d'abonaments por ser una conseqüència d'haver gestionat millor (i que es noti), no un xec en blanc que un nou gestor demana a uns socis que se senten castigats i menystinguts pel club. Pujar els abonaments ara segur que provocaria una baixada de socis. Aplicant una de les màximes del senyor Guasch, i que comparteixo plenament, cal fer les coses diferents per obtenir resultats diferents. Segur que si els resultats són diferents, s'entén que millors, serà més fàcil demanar un esforç econòmic als socis.

L'altre gran tema estrella va ser la frase en que va dir que cal salvar el club entre tots. Aquesta frase, que la majoria ha interpretat en clau apocalíptica, jo la vaig interpretar a més llarg termini, i m'explico. Quan Guasch parla de salvar el club no vull pensar que es refereix a que avui estigui en una situació límit com estava el dia abans que aterrés el President Chen. Quan parla de salvar el club vull pensar que es refereix a aconseguir tenir una situació financera estabilitzada, amb un deute tendint a desaparèixer, de forma que el futur no estigui en entredit. Però, com que sóc l'únic que va interpretar això, és molt probable que estigui equivocat. Si fos periodista i li pogués preguntar li demanaria al senyor Guasch que expliqués una mica millor la frase.

Alguns critiquen el President Chen perquè vol recuperar part dels diners invertits, enlloc d'agrair-li que els posés prèviament. Però el que encara sembla més greu és que el critiquin perquè vol dedicar diners de les vendes de jugadors a eixugar deute i tenir un club més sanejat per poder-lo vendre. Per començar el club és seu i se'l pot vendre quan vulgui (sempre que trobi comprador), però també em sembla una bona política tenir un club sanejat enlloc de fer un forat a la caixa com es va fer al passat. El que sí és cert és que no som una empresa estàndard i no tot es basa en que l'Excel aguanti els números. Al final la piloteta haurà d'entrar a la porteria i el verd de la gespa haurà de manar com a mínim igual que els números negres del compte de resultats.

Com a conclusió us diré que a mi, al contrari que a la majoria dels pericos pel que he llegit i he escoltat, em va agradar el que va explicar Roger Guasch més enllà dels grans titulars. Em va semblar que té les idees i els conceptes clars i que, per damunt de tot, cal deixar-lo treballar i esperar que ens presenti el famós Pla Estratègic al que tant es va referir. Això sí, em va semblar una persona freda, amb una alta auto-estima i que no va demostrar massa empatia amb els socis, per bé que se li notava un esforç per fer-ho. Una demostració de que és una persona intel·ligent és que no va deixar passar massa estona d'entrevista per dir que calia millorar la comunicació i la representació del club i que, en aquest sentit, començarien a buscar una persona perica per encarregar-se de transmetre els missatges pertinents cap a fora.

Hem dit molts cops que al club li faltava professionalitat però potser, fent l'efecte pèndol, hem passat de la botigueta de barri a la multinacional. Ni la botigueta era bona ni la multinacional sense sentiments ho és. Com gairebé sempre, la virtut estarà en algun punt intermedi. Espero que, pel bé de tots, sàpiguen trobar-lo.

Òscar Julià 

Blog   


 07/05/2018 Qüestió d'expectatives
 03/05/2018 Tot enyorant Dani
 26/02/2018 Mediocritat sense frens
 05/02/2018 Piqué, el superdotat
 15/01/2018 Desenamorant-me de Quique
 11/01/2018 A rey muerto, rey puesto
 03/01/2018 Gerard Moreno no marxarà
 13/12/2017 Apuntant a Chen
 27/11/2017 Excuses per renovar el carnet
 12/09/2017 Ridícul al Camp Nou
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 25