AVUI A POL

Paintball per Joan Camí

Cares noves

Es diu, sovint amb raó, que no s'ha de fer llenya de l'arbre caigut perquè ja en té prou amb la caiguda, però en el cas del RCD Espanyol, que ja fa temps que 'descansa' arran de terra, cal fer llenya, podar les branques i sanejar el tronc per veure si l'arbre pot reviure. Resignació o revolució. Es fa imprescindible un canvi de rumb de 180º. L'Espanyol ha de buscar la seva identitat i ànima que ha tingut al llarg de la seva història.

L'equip va certificar el seu descens la setmana passada al Camp Nou. Ahir, després de la victòria del Leganés contra el València, i per si encara no n'hi havia prou, va confirmar que aquesta temporada, sensacions a banda, serà el pitjor equip de la classificació. Mai a la seva història havia baixat com a cuer de la competició. Un altre fracàs que cal sumar a la llarga llista de despropòsits d'enguany. L'opció és com pitjor, millor, però fa lleig de dir-ho. Si avui, dilluns 13 de juliol, sent l'Espanyol la riota de tota la lliga espanyola, segueix existint, per part d'una sola persona, un mínim d'esperança en els responsables d'aquest desastre, és per fer-s'ho mirar.

I és que no cal anar molt lluny per adonar-se'n i per comprovar quin és el sentiment de la gent. Ho tenen al davant des de fa mesos, però ja fa setmanes que el discurs no canvia. El pitjor (o millor, depèn dels ulls de qui ho miri) és que no hi ha debat. Ni a les xarxes ni als mitjans. Els més optimistes estan d'acord amb els més pessimistes. Els més radicals consideren que cal fer foc nou, igual que els més moderats. Pot canviar la forma, però el fons és compartit. Han aconseguit que per una vegada a la vida ens posem tots d'acord. I això, tractant-se d'un club de futbol i de l'Espanyol en concret, és un mèrit enorme. No hi ha cap argument per defensar cap de les decisions que s'han pres aquesta temporada. No hi ha cap argument que defensi la continuïtat dels responsables. No existeix la rèplica davant d'aquesta situació. No hauria d'existir, vaja. L'Espanyol, com a institució, està en un estat confortable de mediocritat des de fa molt temps. Instal·lat en l'autocomplaença, en la normalitat. En l''aquí no passa res'. Després de la pitjor temporada de la història, de la temporada de la vergonya, sembla que ningú exigeix i assumeix una voluntat de canvi. És una llàstima.

L'Espanyol està a l'UCI i el futur pinta molt malament. La roda de premsa que va oferir Rufete després del partit ens dóna una idea de la incapacitat que hi ha ara mateix al club. Completament surrealista. El tècnic blanc-i-blau va començar amb un 'bona nit' quan el rellotge marcava les cinc de la tarda, va esquivar preguntes directes i va serpentejar entre incoherències i paraules buides demostrant que la falta de comunicació d'aquest club en situacions extremes és molt preocupant. Més de 10 rodes de premsa ha tingut Rufete per expressar-se. No aprofitar aquestes setmanes per enviar un missatge contundent i autocrític, sense maquillar ni pentinar, és disparar-se un tret al peu, com no pot ser d'altra manera. La seva imatge ha quedat molt desgastada i costa creure que conviure amb aquest clima a partir de la pròxima temporada sigui un bon negoci per l'Espanyol. Per això sorprèn que José María Durán, un perfil que darrerament ha generat confiança i credibilitat pel seu lideratge, confiï en aquesta opció.

El club necessita cares noves. Així ho reclama la gent i també la situació. La pitjor temporada de la història ha de tenir conseqüències i ha de comportar un canvi total. No té cap sentit enviar un missatge de continuïtat després de la temporada més lamentable de la història. Cap ni un. Cal explicar moltes coses. No és urgent, és imprescindible.

Joan Camí

@JoanCami        


 05/08/2020 Vicente Moreno ante el reto del ascenso
 18/05/2020 El regreso a Europa
 23/04/2020 Matías Vargas: la paciencia es fundamental
 15/04/2020 Javi Puado en Zaragoza, un match en toda regla
 10/04/2020 El caso de Ferran Jutglà
 05/04/2020 Nico Melamed, un medio centro ofensivo de futuro
 24/03/2020 El canvi
 02/03/2020 Córrer molt i córrer bé
 28/02/2020 Calero és recuperable
 20/02/2020 Analizando al Wolverhampton
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 11