AVUI A POL

Per la banda per Òscar Julià

Si Borja Iglesias marxa

Tots els rumors apunten que el Betis abonarà la clàusula de rescissió de 28 milions d'euros per poder endur-se Borja Iglesias.

Per començar m'agradaria llistar una sèrie de fets objectius.

Fa tot just un any, quan l'Espanyol va fitxar Borja, pràcticament ningú no el coneixia.

Borja es va convertir en el fitxatge més car de la història del club.

Quan Gerard Moreno va marxar al Villarreal semblava que el món perico s'enfonsaria.

Borja té 26 anys i ha estat la primera temporada que ha jugat a Primera.

I ara algunes valoracions més personals i, per tant, subjectives.

No sé si el Betis té un projecte millor que el de l'Espanyol i tampoc crec que ens toqui als pericos valorar-ho. El que sí sembla és que Borja hi tindrà una fitxa sensiblement més alta que la que té a l'Espanyol.

A partir d'aquí, el jugador ha de posar en una balança per un costat la fitxa i el projecte de l'Espanyol i, per l'altre, la fitxa i el projecte del Betis.

Borja té vint-i-sis anys i no és perico. Ho dic perquè per ell pesarà bastant més en la decisió que no li queden tants anys de vida professional i, per tant, que ha d'aprofitar per fer caixa. El seu primer contracte gran el va signar fa una any amb l'Espanyol i no sap si amb el Betis haurà tocat sostre. Per tant, a fer calaix, que és un professional d'una professió que tampoc dura tant.

Aquí què hi pot fer l'Espanyol? Doncs decidir si un jugador que va arribar fa un any i va signar per cinc es mereix un augment salarial o no. I sembla que la direcció esportiva ha decidit que no mereix l'increment. Per tant, entre tenir Borja amb una fitxa més alta o no tenir Borja però 28 milions d'euros per reforçar l'equip, la direcció esportiva ha escollit la segona opció.

Si Borja no marxa, ens quedarem un gran jugador sense haver inflacionat la plantilla. Si Borja marxa, haurem ingressat 28 milions d'euros i multiplicat gairebé per tres la inversió en només dotze mesos.

Que quedi clar, l'Espanyol no ven ni negocia amb cap altre club per Borja. És Borja qui decideix marxar i el Betis, sense ni tan sols haver de parlar amb l'Espanyol, és qui va a la seu de la LFP a dipositar els diners.

La gestió econòmica que aquest estiu s'està fent dels traspassos no recordo que s'hagués fet mai abans a l'Espanyol. Com a mínim, feia molts anys que no ho vèiem. Estàvem acostumats a malvendre els jugadors perquè la situació econòmica era límit per culpa d'anys de pèssima gestió. Ara la cosa ha canviat: si un jugador no està en venda, com és el cas de Borja, l'única manera que té de marxar és abonant la clàusula.

És com cal fer les coses, és la manera de tenir solidesa com a club a mig i llarg termini. I, per damunt de tot, és la manera de fer-nos respectar pels altres clubs, massa acostumats a venir de pesca a l'Espanyol amb un canya esquerdada. La majoria dels clubs som venedors, la diferència està en quins clubs tenen força per negociar i quins no en tenen. Amb operacions com les de Borja, l'Espanyol envia un missatge ben clar.

A mi no em preocupa que Borja marxi perquè sempre portem gairebé 119 anys d'existència. Crec que la clau estarà en veure com la direcció esportiva decideix invertir la part que es consideri dels 28 milions en un substitut de garanties.

Per cert, es confirma que cal fitxar jugadors cars per treure'n rendiment. Si fitxes barat, vens barat. Si fitxes car, acabes venent més car encara.

Si finalment Borja acaba marxant, per mi serà un altre dels jugadors que acabarem oblidant. Ha fet una gran temporada però no haurà marcat cap època. Els anys l'acabaran esborrant de la nostra memòria. I el club seguirà. I quan torni a Cornellà doncs el rebré amb la màxima indiferència de la que sigui capaç.

Òscar Julià 

@OscarJulia

Blog     


 27/06/2020 Tornar als orígens
 07/01/2020 Només és futbol
 22/12/2019 Massa poc ens passa
 28/09/2019 Abonats que no van a l'estadi
 20/09/2019 Perdent un altre tren
 31/05/2019 Rubi, d'heroi a traïdor
 19/05/2019 Aprofitar l'onada
 13/05/2019 Els últims 8 partits
 08/04/2019 De víctimes i culpables
 21/03/2019 Incrementar els ingressos
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 28