AVUI A POL

Paintball per Joan Camí

El got mig ple

Segueixo pensant que estem davant d'un projecte (o la paraula que més us agradi) molt interessant. Una base de futbolistes que, nou mesos després, han millorat en gairebé tot i una pedrera cada cop més protagonista al primer equip. El problema, crec, és que estem menyspreant el camí que es necessita recórrer per construir un equip guanyador. Sens dubte, el més complicat en el futbol. L'Espanyol necessita temps. Molt, a més a més. Però per sobre de tot necessita estabilitat.

Sembla que en el futbol d'elit no es pugui parlar d'anys d'aprenentatge, sobretot pel que fa als entrenadors. I aquest és el context que s'ha trobat l'Espanyol aquesta temporada. Un primer curs complicat amb errades i una falta de competitivitat evident. Cal assumir-ho. Aquest any forma part de l'aprenentatge d'una plantilla que, exceptuant alguns casos, pràcticament s'estrena a Primera Divisió. Tant jugadors com cos tècnic. Creure en aquest procés, entenent les seves particularitats i el context, estic gairebé segur que és el més sa. I això no vol dir que no es pugui criticar ni exigir. Fem-ho sempre! De fet és just, necessari i sobretot positiu per a qualsevol club. De la temporada es poden extreure moltes coses, bones i dolentes, però desgraciadament el futbol no espera a ningú i és cada cop més impacient.

De tot el que ha fet Rubi durant el curs hi ha dues coses que, per mi, prevalen per sobre de la resta. En clau positiva, ha estat capaç de potenciar i revaloritzar a molts jugadors: pràcticament un 80% de la plantilla és millor que fa uns mesos. En clau negativa, ha de millorar molt en la gestió dels canvis i la lectura durant els partits. Em semblaria contraproduent canviar-ho tot aquest estiu. No és una temporada perduda ni una temporada més. Ho serà si a l'agost Rubi ja no està a la banqueta i el projecte torna a començar de 0. Que segueixi no vol dir que segueixi 'igual'. Més exigència i més pressió. Entenc la frustració. Entenc les crítiques a jugadors, cos tècnic i direcció esportiva. Ho entenc perquè forma part del joc i perquè és sa. Tot i que la temporada no és dolenta perquè és el curs on han explotat jugadors que seran determinants en la consolidació del projecte: Hermoso, Marc Roca, Darder, Melendo, Borja Iglesias, Pedrosa i en menor grau Puado, Lluís López i Álex López.

El mercat d'estiu serà clau. I aquí és on s'ha de dirigir part de la pressió i l'exigència. Millorar la plantilla, encertar amb els fitxatges i lluitar, sigui com sigui, perquè els millors jugadors no deixin el club. I en cas de produir-se alguna venda, saber-ho reinvertir adequadament. És una tasca complicada, però és l'única manera de créixer. No tinc cap dubte que si això passa veurem una versió millorada la temporada que ve. Un equip més competitiu, més protagonista, més madur i amb més ofici i caràcter. I si no funciona, seré (serem) els primers a buscar els perquès de tot plegat i a explicar que s'ha perdut una oportunitat molt bona. L'aposta per aquest projecte és corresponsabilitat de Perarnau. Potser trobem a faltar més aparicions d'ell i de Rufete per mostrar el full de ruta, però cal no oblidar que la consolidació de jugadors de la pedrera en el primer equip demostra que aquest full de ruta hi és. I cal recordar, també, que hi ha jugadors al filial/juvenil molt interessants i que podrien arribar al primer equip a curt i mitjà termini: Víctor Gómez, Pol Lozano, Nico Melamed, Nil Jiménez o Víctor Campuzano.

Fracassem i tenim èxit sovint. Ens passa a tots cada dia. La diferència és com ho afrontem. S'ha de gestionar l'errada de la mateixa manera que gestionem l'encert. Així doncs i ara més que mai: trust the process.

Joan Camí

@JoanCami      


 18/05/2020 El regreso a Europa
 23/04/2020 Matías Vargas: la paciencia es fundamental
 15/04/2020 Javi Puado en Zaragoza, un match en toda regla
 10/04/2020 El caso de Ferran Jutglà
 05/04/2020 Nico Melamed, un medio centro ofensivo de futuro
 24/03/2020 El canvi
 02/03/2020 Córrer molt i córrer bé
 28/02/2020 Calero és recuperable
 20/02/2020 Analizando al Wolverhampton
 23/01/2020 Analizando a Embarba, nuevo extremo del Espanyol
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 11