AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Perfils
Qui és capaç de pensar una passada impossible entremig d'un jardí de defenses també te una visió de joc preclara per entendre la jugada. Darder va explicar ahir de forma meridianament clara per què hem perdut 25 punts malgrat haver-nos avançat al marcador. Tota la temporada és dins aquesta frase:

"Ens falta aquest saber estar que tenen equips com el Getafe, de dir 'hem de defensar durant 90 minuts? Doncs defensem'. Però no estem preparats per això! Jo crec que el Getafe si es posa tants cops per davant del marcador, no l'empatarien tant, però potser li costaria més posar-se per davant al marcador. Cada equip juga com juga i és diferent, no tenim jugadors com el Getafe o l'Alavés".

 

 

És això Sergi. És exactament això. No tenim aquests futbolistes, no tenim aquest perfil. No som un equip que com a primer valor del joc tingui la competitivitat. No és cert que en aquest tram final s'hagin abaixat els braços. L'equip lluita pel premi, però no tenim la seguretat ni el caràcter i en conseqüència sabem tots, nosaltres, vosaltres i els rivals que els nostres partits són un compte enrere on si ens collen prou alguna cosa s'acabarà trencant. I es trenca. Una marca que es relaxa, un fora de joc mal tirat, un canvi que deixa el mig del camp desprotegit. Catacrac.

Després d'aquesta veritat revelada ens sobrevé una pregunta. En realitat, dues. La primera: Perquè no tenim aquest perfil de futbolistes? La resposta és múltiple, però bàsicament podríem concentrar-ho en les herències a la plantilla i la incapacitat econòmica per invertir. Però és una resposta que té truc, esclar, perquè llavors és quan recordes que homes com Diop, Jordán o Arbilla, els tres per cert a un dels equips més competitius de la lliga (uns que tenen clar el perfil) ja els teníem i van marxar de franc o gairebé. Però aquí, jugarien?

Compte. La resposta no la tinc tan clara, perquè si tenim un determinat perfil de futbolista és perquè l'hem triat, i si mirem el futbol base fins i tot diria que l'hem criat. Perquè com diu Darder no som el Geta, però és que tampoc ho volem ser. Perquè per començar Rubi tampoc és Bordalás i a aquest l'hem triat conscientment perquè l'equip jugui d'una determinada manera i també perquè ho faci amb un determinat perfil de jugadors. La qual cosa em porta a la segona pregunta: ja ens ho podem permetre? Si tenim els calers del Geta o l'Alavés (i alguns més, encara que no es veuen per enlloc) no hauríem de tenir un perfil similar, és a dir fonamentalment competitiu? Com el té, per cert l'actual ocupant de la setena plaça. La competitivitat sempre ha estat a l'ADN dels nostres millors equips i dels nostres millors jugadors. La realitat actual és que tenim un equip amb jugadors de talent però no pas tant per imposar el seu joc ni tampoc és prou competitiu quan cal apretar les dents. Un equip tou.

I el problema, com tots els problemes, venen de dalt. A la banqueta si, però també als despatxos: hem tardat tres quartes parts de la competició a adonar-nos que un migcentre defensiu era necessari per equilibrar l'equip. Al mercat d'estiu, quan ja havíem avaluat el que teníem a la plantilla, la darrera incorporació no va ser un altre pivot, sinó un tercer lateral, Rosales, un jugador que respon perfectament al perfil de la plantilla: talentós però no sobrat, i tou. Vam fitxar al darrer dia del mercat d'hivern un migcentre que no serveix ni escalfar banqueta. Ahir un cop més a la grada, 400.000 euros llençats.

Ara, alguns van dient que amb tres retocs tindrem una plantilla extraordinària. Sorgeixen més preguntes. De quin perfil? Qui els triarà? Per jugar de quina manera. I la més punyetera, de debò us ho creieu?

Francesc Via 

@francescviapol       


 12/05/2020 Volver es ganar
 15/04/2020 La gallina
 24/03/2020 El gran cacau
 16/03/2020 La segona oportunitat
 09/03/2020 No están a la altura
 02/03/2020 Existir en Madrid
 17/02/2020 Cursa de fons
 11/02/2020 STOP cagones
 03/02/2020 La GRAN oportunidad
 27/01/2020 Got mig ple
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 67