AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Vius de la trampa
A Girona l'Espanyol no té res a guanyar, és només una trampa. El nostre destí, al que miraculosament escapem fa dues temporades, és perdre i ser convenientment ridiculitzats pels culers de comarques -bàsicament dropos que com que anar a Can Fanga a animar al seu equip els fa massa mandra s'han fet socis del Girona- i pels culers de ciutat, gent que senten una connexió profunda amb l'orgull gironí ni que hagin nascut a la Torrassa. Però quan la brometa del segon-equip-català-de-primera s'acaba de soca-rel amb un parell de supositoris de Darder, és quan es demostra que efectivament no podem guanyar. Perquè és llavors quan el nacionalculerisme desplega els seus tentacles que són diversos i ignots, perquè qualsevol imbècil està sempre pendent de penjar-se la medalleta blasmant l'Espanyol. I són eficients, perquè sempre, sempre troben alguna porqueria que modelar, magnificar i engrandir per anorrear qualsevol victòria. Cal dir que des de dins ajudem molt també a què això passi, però no perquè la caguem, perquè tothom la caga, sinó perquè a còpia de rebre hòsties hem desenvolupat profundament un complex de pecat original i pensem que si ens peguen tant és perquè ens ho devem merèixer. Alguna cosa haurem fet. I alguna cosa hem fet: existir.

Parlem del Calzongate. Calzón es va equivocar perquè s'hi va tornar a un tio que l'insultava. Com som tots adults, entendrem que entre haver contestat "calla negro de mierda" o "calla hijo de puta", que és el que ell va haver de sentir-se, no n'hi ha cap diferència, perquè el problema d'arrel no és la connotació de l'insult sinó que Calzón no s'hi pot tornar de cap de les maneres s'escolti el que s'escolti. És la prerrogativa del seu càrrec i ell ho sap. I sap que per aquesta errada serà justament sancionat. Però no ens mamem el dit: la diferència entre "negro de mierda" i "hijo de puta" és el grau de salivació que li provoca el primer insult al redactor de la notícia, que a més omet deliberadament els insults que Calzón i la resta de l'expedició va rebre i els rebaixa a un ridícul "a segona" quan hi ha vídeos que mostren la realitat. Però la diferència entre "negro de mierda" i "hijo de puta" és que el provocador ja ha esdevingut la víctima. El redactor ja té a la mateixa notícia les paraules "racista" i "Espanyol" i amb això ja ha fet la tarda. Com un sol home, la resta de mitjans s'hi fan ressò sempre des del mateix prisma. TV3 fa una peça separada de la resta de resum del partit, demostrant que són els primers que al Girona no se'l prenen seriosament i no els importa que la derrota els aboqui al pou del descens. El Girona a Catalunya només té importància en la mesura que és una eina per fer-nos mal, i ja no els cal, torna a ser una joguina trencada perquè ja ho tenen: l'Espanyol ha tornat a demostrar que és un cau infecte de feixistes.

A molta gent tot això els martiritza, i ho sento per ells, però a mi em deixa fred, perquè fa anys que tinc interioritzat que som els dolents de la pel·lícula, traïdors a la pàtria i portadors de les pitjors essències només per haver triat no ser del mateix club de futbol que la majoria. No penso perdre el temps ni rebuscant per internet totes les ocasions en què altres s'han comportat igual o pitjor sense rebre aquesta consideració, ni tractant d'esborrar inútilment un estigma davant el mateix tribunal que ens l'imposa. Els papers de l'auca ja estan repartits i no els repartim nosaltres així que només hem d'interpretar el nostre rol de la manera més fidel possible. No one like us, we don't care. No m'importa caure bé, m'importa que un cop més ens hem escapat de la trampa vius i amb un somriure, i tant de bo no hàgim de tornar mai més.

Francesc Via 

@francescviapol      


 12/05/2020 Volver es ganar
 15/04/2020 La gallina
 24/03/2020 El gran cacau
 16/03/2020 La segona oportunitat
 09/03/2020 No están a la altura
 02/03/2020 Existir en Madrid
 17/02/2020 Cursa de fons
 11/02/2020 STOP cagones
 03/02/2020 La GRAN oportunidad
 27/01/2020 Got mig ple
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 67