AVUI A POL

Paintball per Joan Camí

Factor Melendo

Una de les grans millores de l'Espanyol amb la pilota al llarg de les jornades ha tingut a veure amb la posició de Sergio García i la seva incidència en la circulació blanc-i-blava. Una posició, la de fals extrem esquerre, que ha permès dues coses; una, obrir de bat a bat el carril d'aquell costat per a les incorporacions de Dídac Vilà (de llarg, el lateral més incisiu de l'equip aquest curs) i dues, no només ha potenciat la vocació ofensiva de l'ex del Milan, sinó que també ha generat una millora agradable pel mig del camp i, sobretot, per a Borja Iglesias. Sergio García ha esdevingut l'enllaç entre la passada vertical de Sergi Darder i la desmarcada del ‘Panda', que finalment ha trobat una via més fiable per rebre la pilota a prop o dins de l'àrea sense que aquesta vingués exclusivament d'una centrada lateral. La lesió del capità, que fins aleshores acumulava onze titularitats en tretze jornades de Lliga, genera un problema important pel tècnic de Vilassar, que haurà de trobar una solució a la seva plantilla per no perdre capacitats per resoldre i connectar a prop de la frontal de l'àrea. Óscar Melendo, per condicions, podria ser el futbolista que millor s'adaptés a aquesta circumstància i encara que no fos des de la mateixa posició, ajudaria a mantenir l'electricitat necessària a tres quarts de camp

Aquesta temporada, Melendo ha participat en vuit partits de Lliga, només tres com a titular, i ha sumat ja 300 minuts, gairebé la meitat dels que va jugar la temporada passada amb Quique Sánchez Flores. Rubi l'està ubicant a la posició d'interior dret del 4-3-3. A excepció de Sevilla, on va ocupar la posició d'extrem del mateix perfil, tot i que la seva zona d'influència va acabar sent la mateixa, però amb unes responsabilitats defensives molt específiques a l'hora de perseguir a Banega durant la primera part. 

melendo301118.jpg

El menut de Sant Adrià se situa gairebé sempre al quadrat que formen entre l'extrem i el pivot esquerre rival (costat superior) i el lateral i el central del mateix perfil (costat inferior). Des d'aquella zona, Óscar Melendo passa a l'acció i es converteix en un futbolista que sempre posa en dificultats el sistema defensiu del contrari. El seu sentit posicional li permet actuar en zona de ningú, ser el primer a rebre la pilota i anticipar-se a les següents accions encarat ja a porteria i amb cert avantatge sobre els rivals més propers, que acostumen a arribar tard a la pressió quan el '14' ja ha pres la següent decisió en la seva cadena. A tot això cal sumar-li certs aspectes que li han permès perfeccionar encara més el seu futbol. Micro detalls que resulten imprescindibles perquè els companys puguin rebre en una situació favorable. Óscar és el millor receptor que té aquest equip. No hi ha futbolista de la primera plantilla que sigui capaç d'abraçar la pilota com ho fa ell. I ho fa de manera molt estètica i, sobretot, eficient: control orientat de primeres cap a la zona del camp on vol dirigir l'atac, control orientat al costat contrari d'on apareix el marcatge del rival o un gir de cintura rapidíssim que permet desestabilitzar la posició del defensa quan salta a pressionar-lo. Tot un repertori tècnic que converteix les seves accions en un espectacle visual i un mirall per a qualsevol interior.

És un futbolista que domina excepcionalment els tres timings d'una acció del joc: On em situo per rebre la pilota, com rebo aquesta pilota i com surt la pilota dels meus peus. Óscar Melendo sempre gira el cap abans de rebre i això li permet entendre i contextualitzar el seu ecosistema ràpidament. Quan rep, que és el segon pas, ja tindrà informació suficient abans de decidir la següent acció: per on ve la marca? On està el jugador lliure? És possible orientar-me i conduir cap a la porteria o he de fer una passada de seguretat per seguir movent el rival? Una sèrie de preguntes que troben resposta mentre la pilota corre cap a les botes del nostre protagonista, a diferència dels defenses més propers, que encara estaran dubtant sobre si saltar a la seva pressió és la millor opció per evitar la progressió o prefereixen mantenir la posició per no comprometre la seva esquena. I és en aquests instants de dubte on apareix la tercera part de l'equació: l'enviament. Com que és un jugador amb molta presència pel carril central i a prop de la frontal, la seva darrera acció es converteix molts cops en un pont per arribar als extrems o davanters abans de la rematada a porteria, com acostuma a fer Sergio García, tot i que aquest té més ànima de davanter que d'assistent. El fet de jugar pel perfil oposat (dret) a la seva cama natural (esquerra) fa que la majoria d'accions vagin orientades al costat contrari d'on rep la pilota, que normalment és el menys protegit pel rival perquè ha basculat prèviament per tancar-li els camins a porteria. 

Tot això forma part d'un context posicional del joc, una situació que obliga a Melendo a rebre aturat i no en carrera. Un context que, per cert, és molt probable que es trobi l'Espanyol a Getafe, un equip que defensa molt bé a prop de l'àrea i que pot patir amb la presència del '14' entre línies. Però també és un bon element per a sotmetre a través de les conduccions. Aquesta temporada ja s'ha destapat en aquest sentit i en situacions de partit on l'Espanyol ha hagut de defensar més a prop de la seva porteria, la seva velocitat amb la pilota ha estat cabdal per superar línies de pressió i instal·lar-se a camp rival amb certa amenaça. 

Aixeca el braç, la demana. Sempre vol ser protagonista. I sempre juga igual, independentment del resultat, l'escenari o el minut en què surt. Ho intenta i no es queixa. Això és el que transmet Óscar Melendo quan juga a futbol.

Joan Camí

@JoanCami     


 18/05/2020 El regreso a Europa
 23/04/2020 Matías Vargas: la paciencia es fundamental
 15/04/2020 Javi Puado en Zaragoza, un match en toda regla
 10/04/2020 El caso de Ferran Jutglà
 05/04/2020 Nico Melamed, un medio centro ofensivo de futuro
 24/03/2020 El canvi
 02/03/2020 Córrer molt i córrer bé
 28/02/2020 Calero és recuperable
 20/02/2020 Analizando al Wolverhampton
 23/01/2020 Analizando a Embarba, nuevo extremo del Espanyol
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 11