AVUI A POL

El tercer pal per Oriol Rosell

Oda al VAR

Divendres a la nit a Vallecas el VAR ens va jugar una mala passada. Algú podria pensar que, de fet, ens va perjudicar per segona jornada consecutiva després de la concessió del gol d'Asensio al Bernabéu, però és evident que aquesta situació és merament circumstancial. Els avantatges que comporta la utilització del VAR compensen amb escreix i en diversos aspectes els possibles desavantatges que pugui suposar emprar-lo.

Encerts o errades a banda, el primer que m'agrada del VAR és que humanitza el futbol. Quan els jugadors saben que l'àrbitre està consultant el VAR, les protestes s'acaben. En jugades com les del penal xiulat a Vallecas hauríem presenciat sense el VAR una bona tangana entre els jugadors locals carregats de raó i un àrbitre que ha xiulat el que li ha semblat veure en directe. En canvi, un cop tothom va veure que l'àrbitre consultava el VAR es van acabar les protestes demostrant que, de moment, els jugadors semblen confiar en aquest sistema.

Els àrbitres, a la vegada, han demostrat que són capaços d'admetre errors i rectificar decisions quan el VAR ho recomana. Cal recordar que la darrera paraula sempre la té l'àrbitre que xiula al camp, però aquestes primeres jornades hem vist uns àrbitres humils i humanitzats que són capaços d'admetre errades, deixant da banda aquella prepotència que sovint els caracteritza. Així doncs, en general es rebaixa la tensió en situacions complicades, fet que és evidentment positiu.

Personalment el que més m'agrada del VAR és que amb la seva arribada s'han acabat les simulacions descarades de penals i agressions. Els jugadors ja sabien abans que estaven sotmesos al ridícul públic de quedar en evidència amb les imatges quan simulaven aquestes accions, però com que d'ètica anem més aviat justos semblava no importar-los gaire. Ara ja saben que, a més, no en treuran profit dins del camp. Quina llàstima, oi Luisito?

L'arbitratge amb el VAR no és perfecte i continuarà havent-hi jugades i decisions polèmiques, però existint aquesta tecnologia hauria estat un crim futbolístic adulterar el resultat d'un partidàs com el de Vallecas amb un penal inexistent al temps de descompte. El futbol és amb el VAR molt més just del que ho era abans de la seva arribada. Esperem que ho hagi fet per quedar-se definitivament. 

Oriol Rosell 


 18/02/2019 La gran mentida
 24/07/2018 El termòmetre Roca
 13/09/2017 Quin és l'objectiu?
 04/09/2017 El derbi es pot guanyar
 20/08/2017 Competim, doncs existim
 05/06/2017 Benvingut, Girona!
 18/04/2017 El mètode Quique
 11/03/2017 Tenim un pla
 20/02/2017 No perdem la fe
 12/01/2017 Els altres catalans
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 19