AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Un club a les fosques

A l'estiu de 2015 l'Espanyol es va enfrontar a l'Avellino. Vam quedar 0-0 i vam guanyar als penals. Les primeres imatges les vam haver de veure de matinada al 3/24, donat que TV3 no va oferir el partit. A l'estiu de 2016, la situació es va repetir agreujada, per partida doble. Els espanyolistes es van quedar sense veure tres amistosos, davant Southampton a Anglaterra i davant Almere City i Excelsior de Rotterdam. Aquests dos darrers es van poder seguir per l'aplicació Periscope d'un aficionat que va elevar a anècdota una apagada informativa gairebé total, si exceptuem un grapat de tuits a les xarxes. Ahir, dos estius després, torna a passar el mateix a Burnley, en el compromís presumptament més exigent de la pretemporada, fet que deixa la imatge del club molt malmesa davant dels seus aficionats. I compte, perquè aquest dimecres es pot tornar a repetir aquest fet davant la manca d'acord a hores d'ara entre el Nàstic i TV3.

Tots coneixem els problemes pressupostaris de TV3 de la mateixa manera que sabem que si hagués estat un altre equip, els diners surten d'on faci falta. Però el nostre club ha de saber el lloc que ocupa i sobretot, no pot defugir la seva responsabilitat o descarregar-la sobre els mitjans, ni que siguin públics. Ja no som als 80, als 90 ni tan sols als 2000, quan era plausible no tenir imatges dels partits de pretemporada que disputava el primer equip. Som el 2018 i retransmetre un partit amb un mínim de qualitat és senzill i econòmic. Potser no pels estàndards d'una televisió pública però si per una televisió online de club. Si divendres el club es va assabentar que l'emissió per televisió era impossible -tinc dubtes seriosos que no ho sabessin abans o com a mínim no fossin al cas de la situació-, hi havia temps de sobres per reaccionar. Si no hi havia infraestructura es podia haver comprat. El seu preu no arriba a 2000 euros. Si el personal del club no està familiaritzat amb aquesta tecnología es podria haver llogat un equip professional per fer-ho. Les despeses de tot plegat no hagueren superat els 3000 euros comptant el desplaçament del personal i tot. Són xifres que no m'invento, les he contrastat i si el club no troba aquests professionals, ja em comprometo a dir-los qui s'hi dedica -no cal anar molt lluny, el Cornellà ofereix els seus partits en streaming com a local- o fer-ho jo mateix per aquest preu, ja que també em dedico a la producció audiovisual.

Però el que va passar és que un altre cop la situació ens va agafar amb els pixats al ventre i amb poca capacitat de reacció. I per què? Doncs perquè tenim clar des de fa temps que si algun club ha d'invertir en mitjans propis, som nosaltres, perquè hem de cobrir el que la iniciativa pública i privada no fa. Però no ho fem. I quan hem d'improvisar ens topem amb les dificultats obvies de qui no te res preparat. Espanyol TV es va crear al 2008 i si ha millorat és per pròpia decisió i evolució professional dels qui la componen, no per la inversió del club. En essència continua sent el mateix que fa 10 anys. Ja hauria de fer temps, que ens havíem d'haver proveït d'equip tècnic per retransmetre esdeveniments en directe, perquè cada any ens passa el mateix, i cada any fem la mateixa pena. I si no per vídeo, compte, que es pot fer per àudio. Muntar una ràdio online li costaria tres duros al club i tampoc ho fa. Perquè no hi ha diners? No, perquè manca voluntat.

Sempre han de passar coses perquè les coses canviïn. Serà percebut aquest episodi com el que és, un ridícul espantós? Potser hem d'esperar a la pretemporada de l'any vinent per saber-ho. Mentrestant, seguirem sent un club a les fosques.

Francesc Via 

@francescviapol       


 20/05/2019 El moment és ara
 14/05/2019 El que volíem
 07/05/2019 Volver a creer
 30/04/2019 Perfils
 23/04/2019 Femení: despertar del somni
 15/04/2019 Horitzons de dubtes i certeses
 08/04/2019 Vius de la trampa
 01/04/2019 Quatre coses abans del Geta
 27/03/2019 La mediocridad no es una opción
 18/03/2019 Caure del cavall
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 64