AVUI A POL

Per la banda per Òscar Julià

A rey muerto, rey puesto

L'any 1705, el rei Felip V liderava l'assalt al castell de Montjuïc, prop d'on l'Espanyol va viure durant dotze anys, que era defensat per l'arxiduc Carles d'Àustria. Per por a que el monarca pogués patir algun dany per l'intens foc enemic, un dels seus homes li va pregar que es posés a cobert: "Majestad, soldados hay miles, y rey no nay más que uno". Felip V li va replicar: "Si el rey muere, otro habrá, que a rey muerto, rey puesto".

El foc de l'arxiduc Chen Yansheng s'ha cobrat la primera víctima. Rey muerto.

Dimarts un tuit va anunciar l'extinció de la relació professional de Ramon Robert amb el club, o sigui, l'acomiadament del Conseller Delegat i Director General Corporatiu, el màxim executiu de l'empresa.

Des d'aquí vull donar les meves particulars gràcies a Ramon Robert per la seva dedicació al club. Jo l'he criticat moltes vegades i l'he aplaudit menys, però segur que sempre ho ha intentat fer el millor que ha pogut.

En el mateix comunicat el club ens deia que no hi hauria cap "rey puesto" fins el mes de febrer, cosa que vaig trobar curiosa. I m'explico. Si està previst anunciar el nou CEO d'aquí a poques setmanes és perquè ja el tenen triat (o tenen dos o tres finalistes). No entenc perquè no s'han esperat a fer coincidir la destitució de Robert amb l'anunci del seu substitut. Sigui com sigui, si l'elecció la lideren Carlos García-Pont i Adolf Rousaud podem estar tranquils perquè saben el que fan i escolliran bé.

Tot i que ja el tinguin triat, m'agradaria deixar per escrit la meva particular carta als Reis, és a dir, com m'agradaria que fos. I, per bé que l'elecció d'una posició d'aquestes característiques és molt complexa i indefectiblement cal tenir en compte molts aspectes, tot es pot resumir dient que el nou CEO ha de ser algú que aconsegueixi l'equilibri entre la gestió i el món del futbol que, segons com, és com intentar barrejar oli i aigua.

No oblidem que l'Espanyol és una empresa que busca CEO, però és una empresa molt particular en tant que els seus clients hi estan lligats sentimentalment.

Necessitem una persona que estigui acostumada a dirigir una empresa amb el màxim rigor i professionalitat. Una de les seves primeres tasques serà netejar el club de persones que hi són des que actuàvem com una botigueta i que no han sabut adaptar-se al que significa treballar en una empresa.

Però, com deia més amunt, ha de saber adaptar-se al món del futbol amb el que li tocarà conviure, que segueix sent un entorn acostumat a actuar de formes poc professional, amb molts amiguismes, comissions, representants, i un llarg etcètera de situacions i personatges tèrbols. Per mi no és imprescindible que sigui una persona que tingui experiència prèvia de gestió en l'àmbit esportiu, però sí ha de tenir l'habilitat d'adaptar-s'hi.

El que no veig és una persona que conegui bé el món del futbol però no hagi tingut un lloc de responsabilitat directiva en una gran empresa. Aquest camí no crec que funcioni.

I, finalment, el famós debat de si ha de ser perico o no. Per mi és una variable que no posaria a l'equació a l'hora de triar. Si després de triar resulta que l'escollit és perico, doncs serà collonut. Però si no ho és, segur que serà una persona molt intel·ligent i capacitada que el primer que farà quan ocupi el tron serà buscar-se bons assessors pericos.

Llarga vida al rei.

Òscar Julià 

@OscarJulia

Facebook

Blog  


 15/01/2019 Mantenir-se és innegociable.
 30/12/2018 El procés inexistent
 23/12/2018 L'Espanyol d'Schrödinger
 09/12/2018 Un altre derbi ridícul
 14/11/2018 L'Espanyol a la Lliga dels ingressos
 08/11/2018 L'última nit d'il·lusions
 17/10/2018 Rectificar i aprofitar l'onada
 20/09/2018 Somiar és gratis
 04/09/2018 Es busca inversor
 08/08/2018 Contra el victimisme perico
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 27