AVUI A POL

La pilota de Dàmocles per Joan Pau Jàvega

Gallego i el procés

Ja toca encendre l'alarma: l'eufòria per superar el "play off" de l'Europa League, sumada a una jornada amb un rival accessible i recent ascendit, més la necessitat de guanyar; eren els ingredients perfectes perquè l'Espanyol sortís, diumenge a la tarda contra el Granada, a per totes.

A tot això cal sumar-hi el rècord d'assistència de 20.810 espectadors a l'estadi. En resum: una oportunitat d'or per posar calma a la parròquia perica i allunyar-se de la zona de baix de la classificació.

El desastre davant del Granada confirma que ja gairebé no queda res d'aquella dolça línia ascendent que es va començar la temporada passada a partir de la jornada 22 de 38.

Gallego segueix escudant-se amb que "el projecte es troba en procés". En procés? Ens cal un canvi de cicle?

D'acord que hi han hagut baixes. Però baixes significatives només dues: Hermoso i Borja. En el primer cas, es va portar al millor recanvi natural: Calero. En el segon, no tinc la mateixa sensació. Però, entre Ferreyra i Calleri segur que oblidem aviat al panda. A més, lo de Vargas és espectacular, Lluís progressa a cada partit, Bernardo és una assegurança fins que torni David López, Puado és atrevit i ambiciós, Campuzano promet... Al meu parer, s'ha aconseguit millorar la plantilla (o almenys igualar-la) a la temporada passada. En tot cas, que aquest debat no ens distregui del cos de l'article: els canvis a l'equip són tan substancials com per iniciar un procés?

Ni ens cal un canvi de cicle ni ens cal un procés. Ens cal donar continuïtat al projecte de l'any passat (el llegat de Rubi).

Podríem tenir un mig del camp que podria ser l'enveja de molts equips de la lliga (i l'orgull de la Dani Jarque) amb Roca, Darder i Melendo.

I, enlloc d'això, tenim a un campió d'Europa de la sub 21 jugant al costat de Víctor Sánchez, a Melendo a la banda desaparegut causant greus problemes al nostre lateral dret, i a Darder que encara no he entès si jugava de mitja punta o de fals 9. On ha quedat el darderisme?

La greu estadística i el pobre joc desplegat evidencien un problema d'estructura. I això ja ha deixat assenyalat a Gallego. I més quan aquesta setmana es va fer públic que la plantilla quedava tancada.

No voldria ser incendiari amb aquest article. Però l'excusa de "el Sevilla és superior" no ens serveix amb el Granada. O amb l'Alavés. Els punts perduts amb aquests dos últims equips són els que poden determinar anar a Europa aquesta temporada o salvar-nos del descens. En tot cas, només vull advertir d'una situació anormal, com un sistema d'alarma, dissuadint-nos de possibles futurs problemes.

El cert és que la lliga ha començat i la imatge de l'Espanyol és molt, molt preocupant. Tant preocupant que costa veure aquest projecte del tècnic i, més encara, si aquest procés té alguna evolució o si li queden moltes més fases. Gallego ha demostrat coneixements i personalitat per revertir la situació. Però compte: més val perdre l'orgull per l'equip que estimes, que perdre l'equip que estimes per salvar l'orgull.

Joan Pau Jàvega 

@pilotalcap