AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Horitzons de dubtes i certeses

Dues victòries consecutives han deixat la permanència vista per sentència. És curiosa la metamorfosi que ha anat patint l'onze de Rubi al llarg de la lliga i encara que aquesta versió que encara el tram final no es sembla a la que va enlluernar a l'inici de la temporada, la puntuació assolida ha rescatat inevitablement cert grau d'esperança que aquest no sigui un altre any llençat a l'oblit. Davant d'això, diverses consideracions i també alguns sentiments contradictoris es contraposen davant del darrer tram del campionat marcat per un paisatge de dubtes i certeses que determinaran l'horitzó final del curs.

Comencem per les certeses, fonamentades en el fet que l'equip ha aconseguit superar la pitjor fase de la competició i estabilitzar-se. I curiosament, no ho ha fet gràcies a les aportacions del mercat d'hivern sinó gràcies als elements que ja teníem. Wu Lei no acaba de quallar. Al xinès clarament li manca una coordinació amb els companys que només pot arribar després d'una pretemporada. L'aportació de Ferreyra ha estat poc més que testimonial i lo de Semedo és un mal acudit de 400.000 euros que millor deixar córrer. En canvi, homes sovint denostats com Naldo, Víctor Sánchez o Javi López, han donat molt més del que d'ells s'esperava en els moments de més angoixa. El brasiler s'ha complementat de meravella amb Hermoso, i ha fet que no trobem a faltar a un pal de paller com David López. Víctor porta tres partits donant solidesa al mig del camp i permetent que les virtuts d'homes com Roca i Darder apareguin amb més possibilitats d'èxit. I Javi en dos partits ha tornat a demostrar que és un peó polivalent que de vegades s'equivoca regatejant però mai regateja el seu sacrifici. La resultant de tot plegat és que Rubi sembla haver-se persuadit que li calia canviar el dibuix per recuperar cert grau de solidesa defensiva perquè poguessin tornar a lluir alguns dels elements de construcció del joc, principalment els triangles entre Roca i Darder als que ara cal afegir l'esplèndid Melendo com a soci necessari. Aquests mecanismes han fonamentat la recuperació de l'equip i li han permès deixar de mirar cap avall.

Però aquest camí també ens deixa dubtes, que principalment s'acumulen de mig camp en endavant, on l'equip s'ha mostrat força inoperant malgrat les victòries, donant peu a diversos debats sobre el grau de compatibilitat dels seus davanters. Cal no oblidar que el segon gol arriba després d'un intent de passada de Borja a Wu Lei que rebotant amb Laguardia acaba al fons de la xarxa. Però al marge d'aquesta acció no recordem més combinacions entre el gallec i el xinés, ni viceversa. Tots dos es deixen la pell en altres tasques, en sacrifici defensiu en cas de Borja, o en desmarcades que sembla que ningú interpreta en cas de Lei. És evident que a Rubi li manquen peces i que no ha sabut extreure tot el suc de les que té. L'equip no té extrems veritables i això queda palès amb el dibuix actual, que apostem a què serà el que acabi la temporada, però la manca d'encaix sembla molt evident i cal estar atents a la projecció que això comporta de cara a la temporada vinent. Mentre molts pericos fantasegen a les xarxes amb retorns i fitxatges gairebé impossibles cal recordar que el curs vinent comptarem segur amb Ferreyra i Wu Lei, i ja veurem si amb Borja. Com els encabirem a tots? A banda d'això també cal resoldre que passa amb Sergio García, i si al debat sobre la seva continuïtat s'imposa el pragmatisme al romanticisme.

I a l'apartat dels sentiments contradictoris plana l'alegria per no haver donat als nostres enemics el gust de veure'ns patir per la categoria, conjugada amb la sensació que a aquest equip se li hauria d'haver tret més rendiment per haver encarat les jornades finals amb moltes més opcions de premi. Som a temps encara de canviar el signe de la temporada, però aquí de moment els dubtes guanyen el pols a les certeses, esperant que un sobtat i inesperat atac de darderisme ens faci canviar d'opinió. Tant de bo.

Francesc Via 

@francescviapol       


 29/06/2020 Rufete
 26/06/2020 La hora oscura
 22/06/2020 Cal aixecar-se
 08/06/2020 Sin miedo al descenso
 27/05/2020 Reconnectar
 12/05/2020 Volver es ganar
 15/04/2020 La gallina
 24/03/2020 El gran cacau
 16/03/2020 La segona oportunitat
 09/03/2020 No están a la altura
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 68