AVUI A POL

NI EL BIG DATA NI LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL CREUN EN L'ESPANYOL

21/05/2020
Les simulacions fetes per aquests moderns "Pitoniso Pito" no donen gairebé opcions de salvar-se; l'última determina que es sumaran 13 punts, lluny dels set triomfs necessaris.

Redacció, 7:30h La primera plantilla de l'Espanyol està intensificant progressivament les seves càrregues de treball en vista a posar la maquinària ben a punt per a la tornada de la competició. Ahir dimecres els homes d'Abelardo es van exercitar en doble sessió, de matí i tarda, dividits tal com marca el protocol en tres grups de deu més els qui treballen en el gimnàs; els exercicis ja inclouen la pilota i es poden veure situacions reals de partit, amb el que vam poder veure com els gols, un dels ingredients indispensables del futbol, han tornat ja a la Ciutat Esportiva. És molt possible que la propera setmana pugui ja iniciar-se el treball col·lectiu, pas previ a una tornada a la competició que a dia d'avui sembla apuntar decididament al dia 12 de juny, tal com porta clamant dia i nit el president de LaLiga Javier Tebas. Això significa que els nostres tenen aproximadament tres setmanes i mitja per posar cos i ment a punt per afrontrar una recta final de campionat que es presenta molt intensa, i en que l'Espanyol és l'equip que parteix amb més desavantatge. Els sis punts que separen els blanc-i-blaus de la fita de la salvació, malgrat algunes veus consideren que són retallables quedant 33 en disputa -l'últim exemple, l'extècnic Pablo Machín- per altre suposen una escletxa infranquejable. Sense anar més lluny, ni tan sols les màquines creuen en les opcions dels pericos, i el big data i la intel·ligència artificial assenyalen que l'Espanyol poc te a fer per evitar el desastre.

Fa uns dies, la unitat de dades de Onefootball va desenvolupar una predicció científica del que queda de temporada per a les cinc grans lligues europees; la simulació, processada usant un algorisme específicament desenvolupat per a aquest propòsit, presenta un escenari de fi de temporada definint les oportunitats de cada club d'acabar en les posicions més importants (campió, classificats per a la Champions i Europa League i descens). El mètode usa els punts forts dels equips en els seus últims 10 partits, tant a casa com fora, basats en dades del joc com a gols anotats i concedits, tirs a porta i l'indicador del factor camp. Amb més de 155.000 simulacions per a cada lliga, el càlcul proveeix una predicció científica de confiança de com acabarà la temporada 2019-20. En el cas de l'espanyola, determina que el Barcelona té un 58% d'opcions de guanyar el títol, seguit del Reial Madrid que encara té un 39%; els segueixen el Sevilla i el Getafe, que tenen menys del 5% d'opcions de guanyar el campionat. Blaugranes i blancs tenen un 99% i el 98% d'opcions respectivament d'anar a Champions, seguits de Sevilla (59%) i Getafe (52%). Pel que fa a l'Europa League, Atlético (40%) i Real Sociedad (40%) tenen les mateixes opcions de classificar-se per a la segona competició europea. I qui descendiria segons aquesta simulació? L'Espanyol seria amb un 88% el té les opcions més altes de  perdre la categoria, i l'acompanyarien Mallorca (51%) i Leganés (68%).

 

 

En aquest mateix sentit, un altre estudi, el fet per Stats Perform, multinacional especialitzada en el tractament de dades que treballa en la creació de serveis vinculats a la intel·ligència artificial en el món de l'esport que controla més de vint patents diferents per a la millora del rendiment d'atletes i la producció de continguts audiovisuals, que en l'actualitat ofereix a més de 1.800 clients, entre els quals hi ha des d'equips de futbol, bàsquet o futbol americà, fins a mitjans de comunicació i cases d'apostes, i que disposa dels mecanismes per a processar més de trenta milions de dades úniques, per al que compta amb un departament amb un centenar d'enginyers i quaranta científics especialitzats en intel·ligència artificial, també ha preparat una predicció basada en el seu motor d'intel·ligència artificial amb el qual han simulat fins a 10.000 vegades els resultats de les jornades restants de la Lliga analitzant fortaleses i punts febles dels diferents equips. El sistema conclou com en l'anterior simulació que el Barcelona seria el campió, i a banda de predir quins equips accedirien a competicions europees, també estan els que perdrien la categoria, i el que més possibilitats te es l'Espanyol, que es quedaria amb 33 punts, 13 més dels que te ara amateix, però lluny dels set triomfs que l'estudi demostra es necessitarien per conservar la categoria. El Leganés es quedaria amb 35 punts, 12 més que ara, el Mallorca amb 36 (+11), mentre que el Celta (40 punts, +14) salvaria el coll, com Valladolid (41, +12), Eibar (42, +15) i Alavés (44, +12).

La projecció d'Stats Perform 

  • Alavés 44 (te ara 32 punts) +12
  • Eibar 42 (27) +15
  • Valladolid 41 (29) +12
  • Celta 40 (26) +14
  • Mallorca 36 (25) +11
  • Leganés 35 (23) +12
  • Espanyol 33 (20) +13