AVUI A POL

LARDÍN: 'ENS HEM CONFIAT MASSA DE LA PLANTILLA QUE TENÍEM DE LA PASSADA TEMPORADA'

24/03/2020
El perfil: "En el futbol actual el més important es tenir homes al camp, que no s'amaguin". El mercat: "El que marca els fitxatges és el preu, jo tenia màxim dos quilos i quan penses en 10 milions són molts diners, però el mercat està així"

Redacció, 14:45h El 2 d'abril de 2018, aviat farà dos anys, el club va prendre la decisió d'acomiadar d'una tacada el fins aleshores tècnic Quique Sánchez Flores i al director esportiu Jordi Lardín justificant-ho en el "fruit del rendiment esportiu del primer equip i amb la clara voluntat d'afrontar les jornades restants de la present temporada i la preparació del curs 18-19". L'aleshores director general esportiu, Òscar Perarnau, assumia temporalment les tasques i funcions de la direcció esportiva que fins aleshores ocupava Lardín, a qui s'agraïa la seva tasca  a l'entitat.  L'exfutbolista, que va ser un autèntic ídol sobre el verd, va dur a terme feines de responsable tècnic, en primer terme, del futbol base, des de 2012 fins a 2017, i en els últims temps, del primer equip i el filial masculins. Llegenda de l'entitat com a futbolista, no se li pot discutir el compromís i la dedicació, tot i que al final va ser víctima dels resultats esportius; malgrat tot, sempre ha reivindicat en les seves aparicions públiques la feina que va dur-se a terme en aquell primer projecte Chen, portant jugadors de qualitat i amb apostes personals de les que molts dubtaven i en canvi van demostrar-se força encertades, com la de Mario Hermoso.

Avui a PericosOnline ràdio hem volgut parlar amb Lardín per parlar de passat, present i també futur. "Ho estic passant com tothom a casa, provant de sortir el menys possible i mirar el màxim de futbol possible per tenir el màxim d'informació de jugadors, sempre està bé per actualitzar-te i mirar el que no has pogut veure durant la temporada", ha dit abans de donar la seva visió de quin pot ser el futur de la competició. Com venim explicant, ahir LaLiga i la Federació van mostrar un cert consens en emetre un comunicat conjunt suspenent la competició sine die, i deixant en mans del Govern i de les autoritats sanitàries la data per tornar a competir. Tot i això, cada actor implicat continua defensant la seva tesi: Tebas segueix tenint en ment un possible calendari que contempla reprendre la competició el  cap de setmana del 16-17 de maig i que passava per disputar jornades de Lliga els caps de setmana i entre setmana permetent la seva conclusió el 30 de juny, o a tot estirar un parell de setmanes més tard. Per la seva banda, Rubiales segueix en la seva línia de que la competició ha d'acabar quan sigui, sense límits en el calendari, però jugant-se totes les jornades i fent que la 2020-21 s'adapti. I els jugadors, en boca d'Aganzo, demanen tenir un descans entre curs i curs de 28 dies, i veuen una bogeria jugar per sistema cada 48 hores. Al mateix temps, segons AS, els clubs podrien buscar un permís especial per a tornar al treball i entrenar-se a la fi d'abril si Sanitat ho aprova. La via, que el Govern accepti la petició que els esportistes d'alt rendiment entrin dins del grup habilitat per a exercir en l'actualitat la seva activitat laboral, encara que sigui de manera individual i respectant totes les mesures saludables que evitin el contagi com ara entrenar en grups de no mes de tres persones i respectant sempre les mesures de distanciament. Tothom segueix estant preocupat pel tema sanitari, però tampoc falta el condicionant econòmic: l'Espanyol encara no s'ha posat en contacte amb els seus jugadors per tractar la possibilitat d'un ERTOs, mentre a LaLliga li ha arribat que els operadors televisius no pensen pagar el mateix per una Lliga comprimida i a porta tancada.

Tornant al nostre protagonista, Lardín veu "molt complicat que acabi la temporada, això s'allargarà molt mes. No veig clar com quedarà la pel·lícula de la Federació, no és una papereta fàcil prendre la decisió de qui serà el campió i qui baixarà, sempre hi haurà clubs perjudicats. Tornar al setembre? Tot és possible, he vist una Lliga de 22 perquè dues ciutats van sortir al carrer. Crec que això no serà possible perquè jurídicament està més tancat, però és una papereta complicada, imagineu la situació del Zaragoza després de 10 anys a l'infern i els diguin que no poden pujar". "Si ens poden baixar a Segona? No tinc clara quina és la situació, però sé que baixaran i pujaran equips, estic seguríssim. No sé si els dos primers pujaran i es deixarà córrer el play-off, però els dos primers de Segona pujaran del cert i que baixin els dos últims de Primera, és possible. El que nosaltres volem no és el que jurídicament es pot aplicar; es pot anar als tribunals però no sé si hi ha argument jurídic per defensar-ho", ha insistit.

Deixant la situació de suspensió, i sobre que s'ha fet malament a nivell esportiu per haver d'estar ara mateix tan preocupats per la permanència de categoria es decideixi aquesta sobre el verd o administrativament, considera que "ens hem confiat massa de la plantilla que teníem de la temporada passada sense comptar que la resta d'equips es reforçarien moltíssim. Es va canviar d'entrenador amb Gallego, sense reforçar l'equip prou per afrontar la prèvia de l'Europa League i el mínim per treballar en condicions, no li traure la part de culpa a David però en aquell moment li faltaven a l'equip arguments futbolístics per guanyar a qualsevol equip. Amb Rubi es va tenir una paciència gran, que es va demostrar estava ben fet a final d temporada, però en aquell equip també faltaven coses; el que hi havia per invertir era el que hi havia, i ho va tapar molt l'arribada de Borja Iglesias, que va esclatar al nostre equip". Qüestionat per com ho veu des de la ditància un Gallego que guarda silenci des de la seva marxa, explica: "He parlat poc amb ell, un parell de cops, també te clar que en aquell moment li podien faltar reforços i va provar sobretot salvar el que era la classificació per Europa i després treballar per la Lliga, i això el va superar, el va passar per sobre".

 Un dels dubtes que plana és si s'està desaprofitant el perfil de la plantilla amb la manera de jugar: "Jugadors que l'any passat van ser claus en la classificació europea com Melendo o Darder han perdut pes a la plantilla, i l'ha guanyat un altre tupis de jugador; hem renunciat a una manera de jugar potenciant una altre, no dic que estigui bé o malament, però enguany no estan apareixent". Ara fa temps, Lardín explicava que amb QSF buscava tipus amb caràcter capaços de tirar-se l'equip a l'esquena, quelcom que enguany s'està trobant una mica a faltar: "He tingut i tinc moltes converses amb ell i sempre diem el mateix, el futbol actual el més important és tenir home sal camp, que quan vingui una situació com aquesta no s'amaguin perquè el teu caràcter no et deixa. Tenir homes que han afrontat situacions com aquesta, hi ha d'haver quatre o cinc jugadors un dia es caguin en la mare que va parir i tirin, tenir jugadors amb mala llet és important: teníem detectat que teníem bons xavals i faltava caràcter. No vull que la gent pensi que critico aquesta nanos joves perquè sé que tenen qualitat futbolística i alguns caràcter, però els falten partits a Primera". 

Pel que fa a una matèria que controla especialment, els fitxatges, li hem preguntat sobre Calero i Monito, els fitxatges estrella de l'estiu que fins ara han ofert un pobre rendiment: "El que fem malament és comparar Hermoso amb Calero, són completament diferents futbolísticament, en caràcter... Te condicions futbolístiques molt bones però no és Hermoso, no és contundent com ell. Li fa falta més temps d'adaptació i perquè surti el bon jugador que hi ha dintre. I Vargas, ve d'una Lliga totalment diferent, és molt bo en un context jugant per banda esquerra i entrant per dintre, però no li podem demanar coses que no sap; és un bon jugador però el que marca els fitxatges és el preu, jo tenia màxim dos quilos i quan penses en 10 milions són molts diners, però el mercat està així".

Queda el dubte de si es podria haver fet millor en el mercat d'estiu, sobretot tenint en compte la inversió: "Parlar des de la distància sense saber les condicions i converses que hi havia és molt fàcil, però el mercat està molt difícil i tothom busca el mateix. Han provat de portar-ho però no s'han adaptat bé al nostre equip, provem de donar-lis temps a veure si esclaten però la situació és desesperada i volem que ho donin ja. Trobar jugadors és cada dia més complicat, fitxar és difícil".

Tothom coincideix en que potser el necessari es repensar les estructures del club, entre elles l'esportiva: "El club en tres anys ha donat moltes voltes; hem passar de quan va arribar Chen de Perarnau a Ángel Gómez amb Robert, després ve Lardín, marxa Robert, ve Perarnau, després surt Lardín... El club va començar un projecte amb Gómez i QSF que no estava mal tirat, ben apuntalat a la segona temporada amb els jugadors que teníem pensats era molt fort, podem dir d'ells però no eren jugadors als que la pilota els cremava a les cames".