AVUI A POL

GARCÍA PONT: 'UNA AMPLIACIÓ ET PERMET GASTAR UNA MICA MÉS PERÒ NO FER BOGERIES'

12/06/2019
El vicepresident, que confirma que el límit salarial pujarà entre 6 i set quilos, insisteix en la necessitat de créixer pas a pas i de manera segura. "Sortir a borsa? Si no és necessari, no sé per què fer-ho". "Hermoso? La intenció és exigir la clàusula".

Redacció, 15:15h En la Junta General d'Accionistes del desembre passat, Chen Yansheng, president de l'Espanyol, va contemplar la possibilitat que es fes una ampliació de capital en l'entitat, quelcom que será realitat al llarg d'aquesta temporada: en la pròxima Junta, el club presentarà una reestructuració del deute, aprovat ja per LaLiga, amb una ampliació de capital mitjançant la qual els préstecs de Rastar, l'empresa de Chen Yansheng, es convertiran en capital. El primer i major de tots és de 31,1 milions d'euros i la suma dels altres quatre volta els 19 milions d'euros, per la qual cosa l'Espanyol passarà a tenir un deute d'uns 40 milions d'euros.  Un dels efectes immediats d'aquesta decisió serà un augment per part de a patronal del famós límit salarial, que només per aquest concepte pujarà entre sis i set quilos. Això com us venim explicant no significa que es dediqui una partida extra per invertir més diners en fitxatges però sí que es notarà aquest mateix estiu, ja que el club no tindrà l'obligació de vendre per a equilibrar el límit salarial, i tampoc per escassetat. Aquesta guanyada solvència econòmica és una de les potes d'aquest projecte perico, que completen l'aposta pel planter, la prudència pel que fa al mercat -no es faran bogeries a nivell d'inversió per la classificació europea, evitant hipoteques perilloses-, i l'expansió internacional, amb la convicció que la marca Espanyol ha de traspassar fronteres amb el mercat asiàtic com a objectiu principal.

De tot plegat hem parlat al nostre programa de ràdio amb el vicepresident Carlos García Pont, tot i que l'actualitat manava, i li hem fet escoltar el comiat de l'Espanyol que des de Sevilla enviava Rubi a l'Espanyol: "No entraré en una guerra de comunicats, quan u se'n va ha de fer-ho de manera elegant, donar-li les gràcies, ha marxat d'una manera sobtada però ja està arreglat. Molta sort i que li vagi molt bé. Quins van ser els tempos de la seva sortida? Diumenge truquen l'Òscar i diuen que tenen una oferta, dilluns Óscar te dues reunions amb Rubi de dues o tres hores cadascuna, dimarts al matí li ensenyen l'oferta als agents i dimecres al matí Rubi parla amb Chen dient que havia pres la decisió. Jo no sé si havien converses abans o no; dies sabans havia parlat amb ell i no havia senyal de res. Quan va sortir el tema van haver reaccions de la gent que li van sentar malament".

Tot i aquestes bones paraules d'avui, amb el seu comunicat anterior Rubi va deixar algunes ombres sobre el projecte, neutralitzades en bona mida per l'esmentat anunci de l'ampliació de capital: "El projecte que teníem és el mateix que tenim, l'ampliació afecta al passiu del club però no de manera grossa als diners que hi ha per fer coses, és una continuïtat del projecte que Chen tenia disposat. Hi ha un aspecte econòmic en el tema, que no s'ha de tronar a préstec i no s'han de tornar els interessos, no es va fer abans per les restriccions del govern xinès".

Conegut doncs com afectarà a nivell de balanç, un tema que preocupa a l'afició és com repercutirà a nivell esportiu: "En el món del futbol es parla dels diners massa a la lleugera, hi ha projectes en que entren els diners a dojo com el Chelsea o el PSG, significa canviar a dinàmica d'una empresa sanejada: si gastes més del que ingresses acabaràs malament. Una ampliació de capital et permet gastar una mica més de diners durant un període de temps prudent per veure si generes més ingressos però no et permet fer bogeries, les coses s'han de fer poc a poc. Dóna tranquil·litat, tindrà un impacte en el límit salarial i reforçar l'equip. Estem treballant en ampliar a Ciutat Esportiva, a banda dels jugadors hi ha actius que s'han de modernitzar. Quan va entrar Chen el club estava viu, i s'ha d'agrair, però no es podia invertir en aquests temes. Chen no deixa de ser un empresari, ha aixecat les empreses des de zero i fa les coses poc a poc, anant pas a pas i desenvolupant projectes seriosos". 

Pe que fa al tema del límit salarial, ha confirmat el que vam avançar ahir al nostre portal, que per aquest concepte suposarà un increment del topall d'entre sis i set quilos: "És d'aquest ordre, no es pot dir encara el número exacte perquè depèn d'alguns càlculs. Significa que ho hem de gastar tot? Compte, les coses s'han de fer amb cura i calma". Un dubte que hi ha és el de si es seguirà aplicant cas de vendes d'actius esportiu el famós repartiment percentual 50-40-10 (reinversió en el primer equip, reducció de deute i despesa en desenvolupament del projecte  infraestructures): "És el que hi ha en cap; no he vist el pressupost del que hem de fer a la Ciutat Esportiva, perquè hi ha dues alternatives; la reducció de deute no s'haurà de fer en aquesta part, sent Rastar un grup que cotitza li has de tornar el deute per temes legals i comptables. Si s'eliminaran els 40 milions? El normal en una empresa és que sempre tinguis un deute operatiu".

Aquest sanejament dels comptes fa que el club pugui ser més atractiu pels inversors, i incrementa els rumors sobre una possible sortida a borsa: "És quelcom que s'avalua i està sobre la taula, però encara no s'ha aixecat; quan hi havia les coses del govern xinès es va plantejar i es van demanar permisos perquè si s'havia de fer fos més ràpid. Estem allà però no hi ha una decisió de sortir. Si fa certa por? En els 10 partits que vam fer 3 punts, tenir un amo emb el 99% de a propietat dóna molta confiança, i si ho tens atomitzat mana el curt termini. Tenir un propietari permet prendre decisions amb més tranquil·litat. Si no és necessari, no sé per què fer-ho".  

Aquests moviments econòmics fan que hom pensi en que s'està més a prop de donar el famós salt de qualitat que s'està esperant de fa molts anys: "Els clubs s'han de construir poc a poc de manera segura, si es fa tot ràpid acabaràs fent un desastre: no hi ha intenció de tirar milions per sobre, el sentit comú diu que els ingressos han de pujar poc a poc i en això estem. Si any rere any vas anant fent les coses bé la tendència serà anar cap a dalt".

 

 

Confirmat també que no es faran grans dispendis aquest any, podem estar tranquils en que es posaran en mans de Gallego els mitjans necessaris per bastir un projecte capaç d'afrontar tres competicions: "Rufete és qui treballa amb Gallego, nosaltres no tenim gran quantitat per invertir ni ganes de vendre ningú que no sigui pels diners de la clàusula. La intenció és mantenir tota l'estructura del primer equip. Això és futbol, però la intenció és donar-li les eines per fer un bon paper en les tres competicions: el que volem fer és ser millors dels que ens toca, si teníem el pressupost 10 hem d'acabar per sobre. Dir-li a Gallego que ha de ser més ambiciós em sembla difícil, jo vull que fem un paper millor del que dicta el pressupost; si fem el mateix que dicta el pressupost diria que no ho hem fet malament però tampoc bé, i si quedem per sota, ho haurem fet malament. S'ha de tenir més eficiència que els recursos que tens". Aquesta intenció d'exigir import de la clàusula és aplicable també a Mario Hermoso:  "Si serem inflexibes? Del que hem parlat fins ara és d'això. També depenem del Madrid però la intenció és exigir la clàusula".

Tocava també parlar de la campanya de renovació d'abonaments acabada d'encetar -hem avançat una dada: a hores d'ara, ja són 2000 els socis que han renovat el carnet-: "Crec que hi ha una il·lusió que ha donat el joc de l‘equip a l'hivern i el compromís des jugadors; es jugadors a més ens necessites, els hem de donar suport i això es dóna en un camp ple i animant, això els fa sortir amb orgull perico". En qualsevol cas, hom troba a faltar alguna mena d'incentiu a nivell esportiu, potser algun fitxatge des anomenats mediàtics: "No puc dir res en aquest moment, sabem com és el futbol, i quan hi ha 30 coses sobre la taula unes avances i altres no, i s'ha d'esperar a que estigui lligat. Què ens traslladen? Hi ha moltes coses que ens diuen fins que arriba a un cert punt, és innecessari, hi ha tota confiança en Rufete i el seu equip, te moltes cartes que jugar. Vam portar el passat estiu un jugador com Ferreyra, que ha jugat poc però és un grandíssim jugador, estic tranquil amb la feina que farà Rufete i el seu equip".

Per acabar, el vicepresident ha tingut unes paraules per al projecte de Seccions Esportives Espanyol i les converses per tenir un cert reconeixement institucional: "Hi ha unes converses amb l'Arnau Baqué per fer una col·laboració, donar un paraigua de marca. Som un club de futbol, és el que va comprar Chen, i pel que fa a inversions no s'entendria alta cosa a nivell de borsa; això no vol dir que no se'l vulgui donar alguna mena de suport perquè són una Font d'espanyolisme i mantenir la tradició de club social".