AVUI A POL

EL SANEJAMENT ECONÒMIC DEL CLUB, LA GRAN OBSESSIÓ DE CHEN

11/06/2019
Va trobar-se un deute net que superava amb escreix els 100 quilos i el deixarà en 40 amb un pas que reforça el seu compromís amb l'entitat. Les reticències del govern xinès, tombades amb gestió i estratègia.

Redacció, 7:30h A l'espera que es comencin a saber les primeres decisions a nivell de planificació de la plantilla, quelcom que podria donar-se ja aquesta mateixa setmana, i deixant de banda la decisió de situar David Gallego al front del primer equip, la gran notícia dels últims dies per la seva enorme transcendència és la notícia confirmada ja de manera oficial aquest passat cap de setmana que el club presentarà una reestructuració del deute que vindrà acompanyada d'una ampliació de capital mitjançant la qual 50 milions d'euros que actualment són deute passaran a ser capital, una decisió que haurà per passar per Junta però de la qual els efectes positius seran ja aplicables des del proper 1 de juliol. Tots els préstecs de Rastar al club, un de 31,1 milions  i altres més petits que volten els 19, es convertiran en capital, amb el qual l'Espanyol passarà a tenir únicament un deute que voltaria els 40 quilos: uns 10 es deurien a Chen i la resta, a entitats bancàries i petits creditors. 

Una situació absolutament impensable quan Chen Yansheng va aterrar a l'Espanyol l'any 2015, quan inicialment va acordar la compra del 45,1% del club, a l'espera de espera poder aconseguir una part majoritària del paquet accionarial en els següents mesos. El deute net de l'Espanyol ascendia en aquells moments als 134 milions, dels quals 54 eren compromisos amb Hisenda i 40 corresponien al crèdit sindicat avalat per Dani Sánchez Llibre i Ramon Condal per a la construcció de l'estadi. L'empresari maresmenc portava temps negociant amb possibles inversors per traspassar les seves accions a una empresa amb el suficient poder econòmic perquè ell i el seu grup més proper poguessin desprendre's dels avals del crèdit sindicat, una llosa que el va fer arribar a dir que no veia el moment de vendre l'entitat, sempre amb la idea que el nou propietari tingués prou solvència per donar viabilitat a una entitat que vivia un perill real de desaparició per l'enorme deute amb l'agència tributària i al mateix temps, rellançar el projecte social i esportiu del club, clarament a la baixa els últims anys.  Chen es va decidir a invertir a l'Espanyol en part, pel que suposava afrontar un nou repte, com explicava aquell 2015 en una de les seves primeres entrevistes: "Hi ha un refrany xinès que diu que només els intel·ligents afronten reptes complexos i només els valents els més agosarats. Crec que això encaixa amb la filosofia d'aquest club, que si acaba de fer 115 anys i ha sabut sobreviure en l'adversitat continuarà fent-ho molt més. El model de negoci del futbol és d'allò més peculiar i això és el que el fa més interessant. Entre tots lluitarem perquè no ens facin fora del camp ni tampoc del mercat". Preguntat per què pensava fer a l'Espanyol, Yansheng tenia clara la prioritat: "El principal objectiu és solucionar el problema financer. M'he fet càrrec dels avals dels màxims accionistes, deutes i he presentat un pla per afrontar amb garanties tot el tema econòmic. El principal és donar solucions al tema financer. Traçarem un pla estratègic a llarg termini sostenible amb els actuals gestors. Ens agrada molt el club perquè és històric, té una enorme tradició i, a més del futbol, tot el tema social que li envolta. Estem convençuts que l'Espanyol té un gran futur". I posats a quantificar, explicava: "El problema del club són els deutes. Nosaltres podem ajudar en aquest aspecte. És la prioritat que ens hem posat. Començarem amb un crèdit de 12 milions d'euros que permetin afrontar les amortitzacions imminents i després invertirem fins a 100 milions d'euros, en avals, compra d'accions i el que els gestors ens indiquin".

Ara, passats els anys, els fets confirmen la fermesa de les paraules de Chen; el magnat ha fet una enorme inversió en l'entitat, molt superior a la que tenia previst fer inicialment,  destinada principalment a sanejar els seus comptes, i amb aquesta ampliació el futur que se li presenta al club és certament esperançador tant econòmicament com esportiva. Una de les conclusions que es pot treure és que s'allunya el temor a una possible venda, un rumor que es van intensificar l'any passat fins al punt que el propi Chen va haver de sortir públicament a desmentir-lo.

 

 

Amb aquest moviment reforça el seu compromís amb l'entitat, sense que això signifiqui que quedi descartada l'arribada d'altres inversors, que precisament ara poden veure més atractiu posar els seus diners en un club amb solidesa financera i amb un deute perfectament assumible i estructurat, i una hipotètica sortida a borsa. La de l'ampliació era una decisió que ja estava prevista en el full de ruta de Chen però que fins ara no havia pogut executar-se per les famoses restriccions imposades pel govern xinès que havien obligat a aixecar el peu de l'accelerador en els plans de Rastar amb el club; hi ha hagut una important tasca de picar pedra sanejant el club, seguint invertint en escoles a la mateixa Xina, quelcom molt beneficiós a ulls dels mandataris del gegant asiàtic, com també ho ha estat el fitxatge de Wu Lei. Segons desvela L'Esportiu, desbloquejar els controls del govern i convertir en capital social el deute de Rastar amb l'Espanyol es va fer possible en una última reunió dels comptables del conglomerat empresarial de Chen amb als mandataris xinesos,  que han comprovat com la manera de fer del propietari de l'Espanyol dista de la d'altres compatriotes que han fracassat en les seves inversions futbolístiques a Europa. Esportivament, la millora en el compte de resultats amb la disminució del deute permetrà una pujada en la massa salarial, amb el que desapareix l'obligació de vendre per a equilibrar-lo, i es disposarà d'un arma molt poderosa per resistir les ofensives d'altres entitats quan vinguin a pels millors actius esportius, als quals se'ls podrà remetre sense problema a la clàusula de rescissió.

Amb el club doncs en vies de quedar totalment sanejat, no està de més donar un cop d'ull a d'altres temors que es tenen al seu dia amb l'arribada  de Chen;  una de les grans pors que te l'espanyolisme és que el club perdés la seva identitat i idiosincràsia en, per primera vegada en la seva llarga historia, passar a estar en mans de capital estrangeres; Chen, al 2015, va insistir que "mantindrem els mateixos valors que té l'entitat, no pretenem canviar res. La nostra empresa està formada per moltes altres dirigides a l'oci i totes mantenen la seva essència... Nosaltres no volem modificar res sinó invertir per millorar. Tenim experiència en fusions i adquisicions, i són  un èxit". Certament, malgrat passar a ser part d'una empresa matriu xinesa, el cert és que a efectes reals l'entitat no ha perdut la seva essència; és més, està immers en una àmplia campanya destinada a refermar els seus llaços amb Barcelona, la ciutat que va veure néixer l'entitat aviat farà 119 anys, una reacció que amb el trasllat a Cornellà havia quedat una mica descurada.

Una altra de les esperances de l'espanyolisme amb l'arribada de Chen era que es pogués donar el salt esportiu que es reclamava des de fa anys: "El segon objectiu és reforçar la plantilla i portar-la a competicions internacionals. Volem fer un Espanyol potent, però el principal problema és el financer i ho hem de resoldre al més aviat possible". Després d'aquell "a la Champions en tres anys" del qual ell mateix es va penedir, un plantejament massa agosarat conseqüència del seu poc coneixement del futbol europeu, el cert és que s'ha donat un primer pas classificant l'equip per Europa després de 12 anys d'absència. A més, malgrat la seva arribada va fer pensar que s'apostaria per grans fitxatges oblidant una mica destinar recursos al Futbol Base, Chen apuntava tot el contrarari, unes raons que s'han demostrat amb el temps: "No només mantindrem el planter sinó que el reforçarem. Sabem que la Base de l'Espanyol és un exemple per a molts clubs, ha guanyat molts títols i ha tret a futbolistes molt importants. No tocarem res. Com en altres parcel·les, la nostra intenció és ajudar-la a millorar".

La gran assignatura pendent hores d'ara és el tema social; malgrat el gran esforç fet durant aquest anys per recuperar la massa social que amb el temps s'ha anat baixant de la nau cansada de la poca ambició esportiva, hi ha hagut decisions errònies com la pujada de preus del passat estiu. Avu precisament comença la nova campanya de renovacions, amb la que s'espera es pugui almenys revertir la tendència negativa de les últimes temporades.