AVUI A POL

'NO HI HA RISC QUE L'ESPANYOL NO PUGUI FER FRONT AL SEU DEUTE TOT I QUE CALDRÀ SEGUIR VENENT JUGADORS'

08/11/2018
A POL ràdio hem parlat amb Marc Menchén, de Palco 23, sobre la situació financera de l'entitat, que veu sota control. Comparteix l'opinió del club que per fer segons quines polítiques primer has de ficar uns preus més alts als carnets.

Redacció, 14:45h Palco 23, web especialitzada i autèntic referent en informació econòmica lligada  futbol, publicava fa un parell de dies un extens i acurat informe sobre els comptes que el Consell presentarà el dia 5 de desembre al la Junta d'Accionistes, i que avançava que l'entitat repeteix els beneficis de 6,7 milions i que el club preveu estabilitzar els seus ingressos en 75 milions i les plusvàlues per traspassos en 20 milions per la temporada 2018-19 -el proper estiu caldria vendre per una xifra lleugerament superior als 19 quilos, amb un matís important, que caldrà restar-li tot el que s'està ingressant del Mainz per Aarón Martín-. El mateix informe confirma que els ingressos per socis i abonats cauran del 0,8%, fins a 7,36 milions d'euros, i que no s'ha complert és l'objectiu fixat per Roger Guasch de facturar un milió d'euros més amb el canvi en la política d'abonaments, tot i que sí s'ha aconseguit elevar l'ingrés mig per afeccionat.

Avui a PericosOnline.ràdio hem tingut l'autor de l'informe, Marc Manchén, que des del seu ampli coneixement del tema ens ha guiat pel sovint molt  complex món de les finances de l'entitat; la primera pregunta era obligada: com estem de salut econòmica?: "Molt bé; dos anys consecutius que es guanya més de sis milions d'euros, quelcom impensable fa uns anys, i es veu certa tendència a l'estabilitat; després està el tema del deute, que almenys està controlat: ja no s'està amb l'aigua al coll, s'ha millorat fins i tot com contempla la memòria el pagament a proveïdors, inimaginable també fa uns temps". 

Pel que fa als ingressos -75 milions-, on hi ha marge de millora és en l'ordinari, ja que considera "hi ha marge de recorregut; hi ha coses en que es pot millorar, com el tema dels abonaments dels socis, que malgrat ara baixarà pot anar variant. En el tema taquillatge, està el tema de les competicions, si per exemple vas avançant en competicions la partida puja, com si jugues algun amistós".  Un dels sustents és el tema audiovisual, que creu pot anar encara a més "en funció de com evolucioni el club en el terreny esportiu i com creixi la massa social, aquí es podria arribar a percebre una xifra molt elevada. En la massa social està el gran repte, repercuteix en temes com els patrocinadors. Malgrat com li ha anat els últims anys, l'Espanyol factura més que altres clubs en el tema comercial".

Al voltant de la de decisió de pujar els preus dels carnets, afirma Menchén: "Comparteixo l'opinió del club que per fer segons quines polítiques després primer has de ficar uns preus més alts; per exemple el Levante, dóna de franc el carnet a un alt percentatge d'abonats si abans has anat a un número alt de partits, i si vols fer aquestes campanyes tan agressives has de garantir-te que el preu serà tan alt com per què compensi anar sempre al camp. Fins no saber la xifra oficial d'abonats poc es pot dir; si consideren que estan per sota de mercat, se'm fa difícil jutjar si realment els preus eren alts o baixos".

Qüestionat pel tema dels diners que haurà de tornar l'Espanyol corresponent al deute que te compromès, explica que la xifra no surt en el compte de resultats però destaca que "el club està generant beneficis, recursos suficients per poder pagar-lo. Aquest 2019 serà intens-divertit pel club perquè a partir de l'estiu ha de tornar els diners a Rastar: te mesos per davant, una classificació per Europa li pot garantir poder afrontar-ho, no seria la primera entitat que per una bona fita esportiva pot tornar el deute i quedar net. No serà flor d'un dia, el pla que hi havia s'haurà d'acompasar però no hi ha cap risc que el club no pugui tornar el seu deute, malgrat caldrà seguir venent jugadors": Com hem vingut explicant a PericosOnline, ja està embastada la renegociació de part d'aquest deute: "Ara és un moment bo pel futbol espanyol per renegociar deute; el risc que es pot veure en els clubs de futbol és molt més baix. L'Espanyol i tota la Lliga estan en un punt sense riscos, tret del Reus Deportiu".

Tornant al tema de per quant caldrà vendre a l'estiu,  xifra que quedaria en uns 10 resultants de restar els esmentats 19 menys del que es computi per Aarón Martin, destaca que l'espanyolisme no ha d'estar neguitós:  "Ningú s'ha d'espantar si el club ha de vendre un jugador important per una xifra substancial, s'ha demostrat que hi ha clubs  com el Sevilla que traspassa jugadors i el nivell del club no baixa mentre va netejant deute. L'Espanyol està en una fase com tants d'altres cubs de Primer de liquidar deute i anar comprant més futbolistes Caldrà que surtin jugadors com contempla el pressupost, i la generació de caixa i beneficis permet afrontar el futur tranquil, tot i que potser cal reduir la quantitat destinada a reforçar l'equip, o no  anar a Europa tan aviat com es preveia al començament malgrat enguany esportivament s'està en la zona alta".

Finalment, i sobre d'on pot obtenir l'entitat uns ingressos extraordinaris, insisteix que "el marge de recorregut està en la massa social, costa entendre que un club a Barcelona només tingui 22.000 socis amb el seu estadi i projecció, hi ha feina a fer en treballar la marca. El creixement a nivell social donarà més ingressos per tv i que hi hagi més marques interessades en associar-se a la teva marca. També hi ha els terrenys de la Ciutat Esportiva que pot sonar amb el temps una plusvàlua i netejar el deute, tot i que la cosa està enfangada administrativament, i la superfície comercial de l'estadi on no s'ha trobat l'operador que permeti l'explotació. Hi ha coses, hi ha marge per arribar als 100 milions de facturació d'ordinari a banda del que es pugui obtenir per traspassos".


PUBLICITAT